Памет за родоначалника на българската опера Емануил Манолов

Памет за родоначалника на българската опера Емануил Манолов

Преподаватели и ученици от Школата по изкуствата “Емануил Манолов” при Читалище "Искра", Клубът на жените туристки “ Орлица”, при ТД “Орлово гнездо” и екипът на Библиотека “Искра” се поклониха пред делото на първият български композитор Емануил Манолов.

Най-ценното произведение, което той оставя на своите последователи, е операта „Сиромахкиня”, която за съжаление остава недовършена. Създадена по стихотворение на Иван Вазов, тя съчетава традициите на градския романс и италианската класическа опера.

„Емануил Манолов е написал „Сиромахкиня” във време, в което не е имало нито финансови средства, да не говорим за традиции в жанра. В целия свят операта е била в разцвета си, представяна от колоси като Верди, Вагнер, Маскани и много други. Цялата творба е вдъхновена от лични преживявания на автора. Прототип на главната героиня е майката на Манолов. В операта се разказва за бедна жена, която тръгва да търси пари за децата си. В биографията на композитора има подобен епизод – майка му, останала без средства да изучи синовете си, залага цялата домакинска посуда в манастира край родния им град Габрово. Събраното й стига да се добере с децата до Киев. Отива при известния църковен деятел Йосиф Соколски и иска от него стипендия за синовете си. Когато майката разбира, че не е възможно молбата й да бъде удовлетворена, предприема изключително рискован ход. Постъпката й на пръв поглед е необяснима за един родител, но едновременно с това дълбоко изстрадана – тя ги изоставя. Виждайки четирите момчета, състрадателни българи ги завеждат в българското настоятелство в Одеса. Оттам пътищата им се разделят – Емануил Манолов е имал певческа дарба и попада в хоровата капела в Москва. Благодарение на таланта си, той бързо се превръща в любимец на всички и продължава образованието си в консерваторията. Не успява да я завърши заради избухването на Сръбско-Българската война. През 1885 г. той се завръща у нас.”  Композиторът е свързан с Казанлък. Тук той прекарва изцяло последните години от живота си, които са най-плодотворни в творчески план. Интересен е  разказът на композитора и диригент Йоско Йосифов за огромната заслуга на Манолов:

„Във време, в което народът е жаден за култура и музика, той е бил изправен пред дилемата по кой път да се насочи, защото тогава чуждестранните влияния в изкуствата са били много силни. Като един истински патриот, Манолов намира най-верният път и използва фолклора за полагане основите на нашата музикална традиция. Композиторът поема най-тежкия кръст на музиканта именно в този период, когато трябва да се определи насоката на българската художествена музика. Неслучайно се е ползвал с голямо уважение сред казанлъчани – негова е заслугата за формирането на смесен хор и оркестър към Читалище „Искра”. Заради своя принос, той спокойно може да се нарече първият професионален български композитор и родоначалник на операта у нас.

Бил е на два пъти в Казанлък – работел е като учител около 1886 г., а малко по-късно се завръща отново и остава до смъртта си през 1902 г. В последните три години от своя житейски път, той създава „Сиромахкиня”. В една консервативна епоха, когато женските роли в театъра са се изпълнявали от мъже, Манолов изпреварва времето си с десетилетия.”

Като капелмайстор на ХXIII Шипченски полк, Емануил Манолов използва духовия оркестър за изпълнение на музика от известни европейски автори, както и на свои творби. Основен жанр в творчеството му е хоровата песен. Според видната фолклористка Елена Стоин, значим е неговият принос за откриването и записването на народни песни, в години, в които все още няма аудиотехника. Автор е на маршове, детски и училищни песни, сред които „Хубава си татковино”, пята от поколения българчета./Радио България

1.02. 2019

Памет за родоначалника на българската опера Емануил Манолов

Рок баби от Казанлък с кожени якета пеят Куин

Рок баби  от Казанлък с кожени якета пеят Куин

11 талантливи жени бяха одобрени за музикалния проект „Бабсбг” на казанлъшкото читалище „Искра”. Общо на  тридневните кастинги за вокалната група се явиха 62 кандидатки в златната възраст – домакини, бизнес дами, бивши учителки, медицински сестри и  счетоводителки. Журито бе впечатлено от резултатите, които участничките показаха.  „Изненадан съм от таланта, уменията, информираността и дисциплината на това поколение българки”, сподели ръководителят на „Бабсбг” -  певецът и единствен български възпитаник на престижната Музикална академия в Русия „Гнесен“, завършил я с червена диплома и глас на „Music Idol“, старозагорецът Стоян Петров. Преди кастингите Стоян Петров почерпи журналисти, приятели и сподвижници на проекта с направена от самия него „Бабешка торта“. Всяка кандидатка  получи от поп певеца специална ръчно изработена бисквита, с брандирано на нея захарно лого на „Бабсбг”.

„Читалищната идея  е за пеещи, артистични и пластични жени в пенсионна възраст и обещава да станат звезди. „Бабсбг” е  социален проект, който  да развива музикалните способности , социализирайки  нестандартно, съобразен  е с демографските тенденции, но имаме амбицията да го превърнем в национален и комерсиален”, каза председателят на читалището  Васил Самарски.

За журито, в чийто състав са още и вокалният педагог Стефка Денева и балет майсторът Веска Кирилова, най-интересна е била  провокацията с актьорските задачи. „Бяха невероятни  и атрактивни жени, каквито всъщност търсим,  докато напр.  рецитираха, плачейки или вдигайки скандал. Затруднени бяхме и от изпълненията им на възрожденски, народни, детски, стари градски шлагери, кавъри на  вечни парчета,  песни  от репертоара на Лили Иванова, Емил Димитров, Васил Найденов и т.н.”, сподели Петров, който вече работи и  за тяхното раздвижване на сцената – една от най-трудните задачи.  Той обещава дамите да не изглеждат нелепо и комично, проектът не включва пародия. За  тяхната визия ще се погрижи екип от стилисти и дизайнери. В първата си сценична изява „Бабсбг” ще излязат по дънки, тениски и кожени якета. 

В екипа  са включени читалищни ръководители, а текстовете се адаптират на български от текстописеца Петър Москов, аранжиментите ще са дело на Боян Христов, работил с  Мария Илиева, Любо Киров, Графа, Михаела Филева и др. В репертоара ще се включват песни на „Queen” , „ABBA”, Madonna, „Metallica”  и др. Репетициите вече започнаха, първата песен  на „Бабсбг” е „ I Want to Break Free” с интерeсен текст между две комшийки.

4 декември 2018

Рок баби  от Казанлък с кожени якета пеят КуинРок баби  от Казанлък с кожени якета пеят КуинРок баби  от Казанлък с кожени якета пеят КуинРок баби  от Казанлък с кожени якета пеят Куин

Клубът „Киара – Н” изведе за първи път България в световната класация по спортни танци на 11 място

Клубът „Киара – Н” изведе за първи път България в световната класация по спортни танци на 11 място


VIII Национален открит турнир за спортни танци стартира на 10-ти ноември в Казанлък


Първата българска танцова двойка класирала се на 11 място в света преди дни  на състезание в Румъния ще открие националния турнир по спортни танци в Казанлък.
„14 годишните Християн Въгляров и Виктория Петрова, шампионите на България за 2018г. и за 2017г., ще направят специален танцов жест за всички участници в VIII Национален открит турнир за спортни танци и Кръг от Купа България в събота, когато стартира спортното състезание в Казанлък”, каза ръководителят на клуба-организатор „КИАРА – Н” Николай Тенев.
„Чрез двойката-шампион България се класира на 11 място за първи път в тази възрастова категория. Радостта ни е все още голяма, постигнахме целта си да достигнем до полуфинал на световно първенство в конкуренция от 67 танцови двойки от 41 нации – шампиони и вицешампиони в тези държави”, сподели удовлетворението си Тенев след състезанието в гр.Сибиу. Той, заедно с треньора Антония Каярова, още посрещат поздравления на колеги и приятели от световния спортен пробив за страната.
В събота, 10-ти ноември, в зала „Багира“ в Казанлък  среща ще си дадат най- добрите танцови двойки на България в различни групи и класове. Началото е от 10 часа. Организатори са Националната федерация по спортни танци, Община Казанлък и клубът-домакин КСТ „Киара – Н”. В турнира се очакват спортни двойки от 30 клуба от страната, на възраст от 10 до 22 години. Входът за зрителите е 5 лева, като за ученици, студенти и деца е безплатен. В 17 часа започва официалната част.

9 ноември 2018

 

 

<< 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11 >>