160 години достойнство, гордост и осъзнат стремеж към просвещение и бунтарски дух на будните казанлъчани

160 години достойнство, гордост и осъзнат стремеж към просвещение и бунтарски дух на будните казанлъчани

Където и да сте днес по света - вдигнете наздравица за родната Искра

Точно преди 160 години на днешния ден се полага началото на читалищното дело в Казанлък. Народно читалище „Искра – 1860” обединява в себе си достойнството, гордостта и осъзнатия стремеж към просвещение и бунтарски дух на будните казанлъчани.

И така вече 160 години.

„Искра” преминава в дългия си път през всички предизвикателства на времето, но винаги остава да свети и в най-тежките години на града ни. Предавано от свои и атакувано от чужди, Казанлъшкото Читалище винаги се е извисявало над посредствеността и бездуховността с най-силното оръжие на просвещението и изкуството.


Хиляди казанлъчани носят в сърцата си искрицата на родната „Искра”. Гениални творци е създало, световно признати таланти е родило, всепризнати педагози, диригенти, хореографи, режисьори, сценографи, балетмайстори, актьори, певци, писатели, художници, музиканти, фотографи, танцьори, оркестранти, хористи, оператори, журналисти, учители, сценаристи и всякакви артисти.


И днес „Искра” посреща своята годишнина в условията на пандемия, но продължава да свети с факела на просвещението, за да ни докаже, че е непреходна.


Честит празник, Искристи!


Където и да сте днес по света - вдигнете наздравица за родната Искра.


На многая и благая лета! "

27.12.2020

 

Честит рожден ден на радио "Вис виталис" FM 89,3

Честит рожден ден на радио

На екипа на радиото и на неговите слушатели желая да бъдат здрави!


По традиция на своя рожден ден "Вис виталис" дарява подаръци на своите слушатели.
И тази година Ви подаряваме "Живата памет" от 22 годишната история на Казанлък и региона. Това е нашия виртуален жест към казанлъчани.


„Живата памет“ е един своеобразен радио-дневник на живота ни, интерактивен архив за събитията и хората на Казанлък и Долината, паметта за които няма срок на давност. Тя ни е необходима жива, за да знаем и помним, за да сравняваме и слагаме ред в мислите си за утре. Отвежда ни назад във времето, за да видим по-ясно бъдещето. Имаме я благодарение на всички работили и работещи в медията. Огромна благодарност към Мария Рашкова, която събираше в годините и систематизара за Вас.

Приятно четене: https://presstv.bg/living-memory/?fbclid=IwAR1AxMGM07Fso7h4AtMaipCSp-FFybiaVZLD-0Oege9bMDGwI37_pm770qk

 

Спрете гаврата с БНТ, БНР и достойните журналисти в България

Спрете гаврата с БНТ, БНР и достойните журналисти в България

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“


За втори път в рамките на 2 години ГЕРБ предизвиква криза в БНР. За втори път една от последните останали свободни медии е хвърлена в хаос, а директорът Андон Балтаков поиска да бъде освободен от поста си, защото Министерството на културата изключително арогантно не се е съобразило с предложенията на хората от радиото за промените в Закона за радиото и телевизията. Това вече е целенасочена атака срещу БНР. На Боил Банов явно БНР му пречи, защото няма как да си обясним по друг начин явното пренебрегване на позиции и тоталното неглижиране  на мнението на професионалистите.

Още по-смущаващ е фактът, че с промените в Закона за радиото и телевизията буквално се слага намордник на БНТ и БНР. Излъчването  на тишина в ефир вече получава юридическа маска и се превръща в правителствена цензура. Ние не приемаме отмяната на фонд „Радио и телевизия“ в скандалните ви промени. Това е пети опит за премахването му. Според новата ви идея СЕМ става администратор на парите за БНТ и БНР. Така давате власт на един орган, който отдавна блести със своята некомпетентност и завидно слагачество. Промените в този закон се извършиха абсолютно на тъмно, непрозрачно, а работната група по него заседаваше в условията на абсолютна секретност. Така и никой не разбра кой е автор на предложенията, какво се цели с тях и какво е мнението на журналистическата гилдия. Точно този стил на работа и управление е генератор на кризите в обществените медии.

Още по-арогантен е фактът, че властта си позволява и да фалшифицира писмо на директора на БНР, писано за друг законопроект, като го пришие към собственото си недоносче. Как да наречем това? Това е пълно обсебване на БНТ и БНР за интересите на управлението.

БСП винаги е стояла на диаметрално противоположна позиция. Още преди две години имахме предложение, което да  направи фонд „Радио и телевизия“ наистина работещ, за да гарантира реална независимост на БНТ и БНР от властта. Това предложение обаче така и не стигна до пленарна зала.

Ние сме били критични към действията на Андон Балтаков, към СЕМ и към всеки друг, който си е позволявал да нарушава принципите на свободата на словото. В случая обаче категорично се присъединяваме към искането за оставката на Боил Банов. Той отдавна е загубил доверието на българското общество. Своята отговорност трябва да носи и всеки, който е взел участие в този процес на тъмно по овладяването на националните медии от силните на деня и слагането на маска на свободното слово.

Спрете гаврата с БНТ, БНР, достойните журналисти в тях, както и с цялото българско общество.

22.10.2020

<< 1  2  3  4  5  6  7 >>