160 години достойнство, гордост и осъзнат стремеж към просвещение и бунтарски дух на будните казанлъчани

Където и да сте днес по света - вдигнете наздравица за родната Искра

Точно преди 160 години на днешния ден се полага началото на читалищното дело в Казанлък. Народно читалище „Искра – 1860” обединява в себе си достойнството, гордостта и осъзнатия стремеж към просвещение и бунтарски дух на будните казанлъчани.

И така вече 160 години.

„Искра” преминава в дългия си път през всички предизвикателства на времето, но винаги остава да свети и в най-тежките години на града ни. Предавано от свои и атакувано от чужди, Казанлъшкото Читалище винаги се е извисявало над посредствеността и бездуховността с най-силното оръжие на просвещението и изкуството.


Хиляди казанлъчани носят в сърцата си искрицата на родната „Искра”. Гениални творци е създало, световно признати таланти е родило, всепризнати педагози, диригенти, хореографи, режисьори, сценографи, балетмайстори, актьори, певци, писатели, художници, музиканти, фотографи, танцьори, оркестранти, хористи, оператори, журналисти, учители, сценаристи и всякакви артисти.


И днес „Искра” посреща своята годишнина в условията на пандемия, но продължава да свети с факела на просвещението, за да ни докаже, че е непреходна.


Честит празник, Искристи!


Където и да сте днес по света - вдигнете наздравица за родната Искра.


На многая и благая лета! "

27.12.2020